Bloggposter

Att kolla upp brunnsvattnet - mangan skadligt för barn

Jag hittade en artikel som behandlade forskning som kommit ut alldeles nyligen. Varför mitt öga fastnade för det är att vi på stugan har en brunn där vi har förhöjda värden av lite allt möjligt.

Vi vet att det finns bly och aluminium i brunnen, för grannen har för länge sedan förvarat gamla bilskrot på sin gård och det har så småningom läckt ner i vår brunn. Vi använder inte vattnet för annat än att duscha oss nuförtiden.

Men, det som den nya forskningen hittat är att mangan har samma effekter på barn som bly.

"Juomaveden mangaanin on todettu olevan yhteydessä lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin, hienomotoriseen kömpelyyteen ja alentuneeseen älykkyysosamäärään. Mangaanin vaikutus lapsiin on samankaltainen kuin lyijyllä."

Så det lönar sig att göra ett vattenprov om man har brunn, och extra be dem kolla för mangan, för inte alla laboratorier gör det automatiskt.

Hela artikeln här :

http://www.talouselama.fi/uutiset/joka+neljannen+suomalaiskaivon+vedesta+paljastui+yllattava+riski/a2202188

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/08/1797682/thl-juomaveden-mangaani-yhteydessa-lasten-oppimisvaikeuksiin#kommentit

Förbryllad Förälder
02.10.2013 kl. 11:12

Stockholm i mitt hjärta

Tösen har fått bo 1 månad i Stockholm. Tyvärr är det dags att åka hem inom några dagar. En månad har gott otroligt fort. Det var partnern som hade möjlighet att göra jobb i Stockholm en månad. Eftersom jag byggt på huset hela sommaren och resten av familjen varit på stugan så har jag inte sett tösen mycket den här sommaren. Så det blev en perfekt lösning att jag kom med till Stockholm och fick möjlighet att vara med tösen i en hel månad. Som bonus år båda hundarna med. Inte så illa.

Och speciellt skönt har det varit då det varit över 20 grader varmt alla dagar utom de senate 3 dagarna. Gamla stan är fin att bo i, men lite trist för tösen då det inte finns några parker i närheten. Eller vi hittade en igår, några dagar innan vi skall åka hem.

Annars åkte vi med tunnelbanan till södermalm där det fanns en super trevlig barnpark. Man har byggt en miljö som skall motsvara hur Södermalm såg ut för about hundra år sedan. Tösen trivdes bra där.

http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=ce40d68069284f2eb0715b6917549cf3

Bra att tösen fått prova på Sverige. Hon skall bli svensk medborgare ännu bara jag får tummen ur rumpan - så att säga. Jag själv är helt svensk, så vi skall söka om dubbel medborgarskap åt tösen. Jag har bara inte fått det gjort...

Förbryllad Förälder
22.09.2013 kl. 21:25

Ju större testiklar, deste mindre intresserad av samvaro med barnet

Jaaaaa, vad kan man säga? Världen är full med forskning som åtminstone jag fundera om dess resultat verkligen behövs? Jag brukar ibland fundera under vilka omständigheter som någon kommer på att forska om något.

Det här är en av den forskning som jag verkligen undrar vad vi skall göra med? Och så tänker jag att så här blir det också när statistiker gör forskning.

Nå, nu vet vi det i alla fall, om du är kvinna och vill ha mannen hemma och ta hand om barnen, ta ett fast grepp om karlns testiklar innan du bestämmer dig om det skall bli barn eller inte...

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2013/09/1803393/koolla-on-valia---kiveksen-koko-vaikuttaa-isan-vauvanhoitohaluihin#kommentit

Förbryllad Förälder
22.09.2013 kl. 00:49

Tackar för shoppinghjälpen

Det börjar vara ganska kul att ha tösen med i butikerna, då hon så gärna vill vara till hjälp. Det ser ju lite knasigt ut då vagnen är about lika stor som hon själv, men hon ger inte upp. Fast korgen är nästan proppfull och hon knappt får den att röra sig så får man inte hjälpa :) Hon brukar till och med shasa bort mig och säga “bort”. Vad annat gör man då än lyder…

 

Förbryllad Förälder
21.09.2013 kl. 01:42

Den lilla runda....pottan

Vi har inte tagit så mycket stress över detta med att börja använda pottan. Vår tanke har mest varit att det kommer då det kommer. Förr eller senare. Så egentligen har vi då inte haft någon som helst potta-träning. Jag har hört att man kallar det för potta-träning.

En orsak till att vi hoppats på att det så småningom skall börja är att tösen alltid haft rätt så lös avföring, och den sprids nog så fint, så fint i hela blöjan, ibland till och med upp på magen. Och en sådan sörja behöver inte vara länge i blöjan innan hon får röd hud av det. Så vi har nu frågat tösen så ofta det går ifall hon skulle vara intresserad av pottan.

Men nej.

Inte förrän för ett par dagar sedan. Både kisa och kacka skall nu på pottan. Eller egentligen fungerar det så att om vi lämnar henne utan blöja och byxa så kommer hon alltid och säger om hon vill kisa eller kacka. Om hon har blöja på sig så säger hon inte ett knyst då det är på kommande. Det enda vi märker på henne, och som är tell-sign, är att  hon drar sig undan – oftast går hon under en stol eller ett bord. Så vet man att det är på kommande. Men hon säger inte något.

VI fick egentligen idén om ingen blöja och byxa från en av våra vänner som har en dotter. De har alltid en klänning eller kjol på henne så att hon själv kan “dra upp” och gå på pottan. Hon är 1 månad yngre än tösen och har gått på pottan själv redan ett par månader. Så hon går mer eller mindre dygnet runt utan blöja och byxor.

Så nu har vi haft tösen utan byxa och blöja här hemma och det har varit framgång de senaste dagarna.

Och det som är intressant är att samtidigt så blev 2 böcker jätte intressanta för tösen och hon vill att jag skall läsa dem för henne gång på gång. Det är böckerna om Max på pottan och Max kissar. Hon upprepar och ibland läser själv också många av fraserna i boken, men främst är hon intresserad av det då mamman kommer in och säger att FY, inte kissa golvet.

Too cute :)

Förbryllad Förälder
13.09.2013 kl. 01:05

Är tösen världens minst hungriga barn?

Alla våra vänner som har barn i tösens ålder har barn som äter som små jättar. Men inte den här tösen. Mat och ätande är definitivt inte hennes favoritsysselsättning. Jag funderar rätt ofta på om det är möjligt ens att klara sig på så lite mat som hon ibland äter.

Vi har hållit kvar våra rutin att det är gröt på morgoen vid 8-tiden, mat vid halv 12, mellanmål vid 3, kvällsgröt vid 7. Och så får hon ännu mjölk innan hon sover. Så, ok, hon får ofta mat, men portionerna hon äter. Jösses, ibland handlar det om typ 10 makaroner hon sätter i sig. Eller 1-2 köttbullar. Och rätt så ofta är det ett himla liv innan maten börjar gå ner.

Vi har egentligen aldrig gjort ett nummer av att hon inte äter eller protesterar med maten. Om hon inte vill äta så tvingar vi inte henne. Men visst blir jag orolig då hon inte äter. Så därför händer det alltför ofta att vi ger henne de rätter vi vet att går ner, så som makaronilåda eller pasta med ketchup. Men ack vad ensidigt det känns!

På dagis är det också lite samma sak, inte världens största aptit precis. Vissa gånger berättar de att hon faktiskt kunnat äta upp allt och be om portion till, men det händer inte ofta.

Det enda som egentligen alltid går mer eller mindre ner i en större portion är morgon- och kvällsgröten. Sen ser man då på vännernas barn som bara vräker i sig portion efter portion av så gott som all mat som sätts framför dem.

De här sakerna växer ju så det knakar, så de behöver väl mera mat än det vad vår tös äter? Eller? Kanske jag inte borde grubbla på det, för på senaste rådgivning så menade de att alla kurvor var i balans fast hon nog var på minus sidan.

Jag minns att det var lite samma sak då hon var riktigt nyfödd. Inte gick det alltid ner så mycket mjölk, ofta sög hon bara en stund och verkade sedan nöjd. Konstigt, man sku ju tycka att de är konstant hungriga då de växer som de gör.

Så vad skall man tänka, då man inte har världens hungrigaste barn. Förutom då det kommer Nutella på bordet förstås…

Förbryllad Förälder
13.09.2013 kl. 00:59

Empati eller spegelneuroner i funktion

Tösen tittade på en Youtbue video häromkvällen. Jag försökte hitta den på nytt men kunde inte. Men det var någon pappa eller mamma som filmat sina två tvillingar som lekte med dockor och vagnar. I något skede då dunta den ena tvillingen till den andra, och den andra tvillingen började gråta.

Och det som var rätt så intressant och otroligt var att tösen började gråta när hon såg på det. Hon sade ett par gånger “baby gråter” och så började hon gråta. Och helt på riktigt gråta, stora tårar. Det var riktigt rörande och så sött på samma gång.

Försökte hitta lite information på nätet om empati bland småbarn, men fann inte direkt något svar. Empati går i alla fall ihop med barns förmåga att känna igen sina egna känslor och andras känslor. Så varför inte.

Förbryllad Förälder
13.09.2013 kl. 00:55

Veckans YouTube hits

Tusan, det börjar nästan verka som om jag lyckas blogga en gång per månad. Det enda jag kan skylla på är att vårt byggprojekt gör att jag bygger ca 16 timmar per dygn och då jag kommer i säng vid 1 – halv 2 på natten så har jag ingen ork mera att blogga.

Och det är egentligen synd, för bloggen har också för mig varit en slags dagbok där jag gör anteckningar vad som händer i tösens liv och utveckling. Och en hel massa har nu blivit mer eller mindre odokumenterat.

Det är lite svårt att hålla ordning på vad som snurrar mest på Youtube, för jag hinner inte alltid med.

Tösen har fått för sig att radiostyrka bilar är det bästa som finns för tillfället. Hon sitter hur länge som helst och tittar på Youtube videon med radiostyrda bilar. Typ denna.

.

Och så är det radiostyrka flygplan, och denna har jag nu sett ett antal gånger…

.

Och så lite mera flygplan, tecknade denna gång. Denna har snurrat så många gånger att jag börjar kunna alla fraser utantill.

.

 

Och så är hon hur fascinerad som helst av att titta på något som gör olika saker med modellera. Detta beror nog på att vi köpte 3 burkar modellera för about 1 vecka sedan. Det är i sig intressant att hon gillar att göra saker med modellera, och samtidigt då vill hon titta på när någon på “TV” gör modellera saker.

.

 

Förbryllad Förälder
13.09.2013 kl. 00:45

Veckans YouTube Hits

Tösen har börjat titta på allt möjligt halvunderligt på Youtube. Vet inte hur hon kommer på att söka sådant här.

Nummer ett denna vecka har varit …. påskägg. Hon tittar på de här i långa stunder. Don’t ask me vad det är som är så fascinerande av att se en tant öppna ägg och prata lååååååångsamt.

På andra plats kommer något ännu mera weird – spiderman stop motion. Goda spiderman mot dumma spiderman. Tycker det är lite freaky musik, men tösen verkar intresserad.

 

På tredje plats denna vecka av mest tittade YouTube videon är Emil i Lönnerberga, speciellt det avsnitt där Emil blir full på jästa körsbär. Vad skall man tro om det då…

 

Förbryllad Förälder
31.07.2013 kl. 01:17

...tills man vaknar själv.

Jag läste någonstans och senare så berättade de även på dagis att man skall låta barnen vakna av sig själv då de sover dagssömn. Det lär skall vara bäst så för barnets utveckling.

Tösen sover ännu dagssömn. På dagis är det mera rutin på det hela, då sover de alltid ca kl 12. Hemma, och speciellt på sommaren, så blir det inte lika rutin. Vilken tid tösen sover dagssömn beror lite på när vi vaknat :) Ibland vaknar vi och tösen först kl 09 och då är det sällan hon kan ta sin dagssömn klockan 12. Då kan det ibland bli så sent som kl 14. Vilket förstås i sin tur leder till att tösen inte är minsta sömning kl 20.30 då hon borde sova.

Nå, förutom nu på sommaren, så sover tösen ännu från ca 20.30 till 07.30. På dagen sover hon allt mellan 45 minuter och 1.5 timmar. Vi låter henne alltså sova så länge hon vill. Hon är ganska bra på att sova var som helst, om vi är tex i något shopping mall och hon är sömnig så sover hon. Kanske hon är så van att vi rört på oss så mycket och rest så mycket att hon är van med olika slags och nya ljud och rörelser omkring sig.

Nåja, jag kan ännu inte, 2 år efter att hon föddes, låta bli att bli så rörd över små barn som sover. Det är något så lugnt, fint och magiskt över ett litet barn som sover. Jag kan ibland sitta en lång stund och bara titta på tösen då hon sover, och lyssna på andhämtningen. Det är så fint, så fint!

Förbryllad Förälder
31.07.2013 kl. 00:34